ATM Bluestruments

ATM Bluestruments

Menu

Algemene informatie over de instrumenten

Bij voorkeur gebruik ik voor mijn instrumenten materiaal dat al eerder een functie heeft gehad, afval of tweedehands dus. Voor gitaarbodies gebruik ik sigarenkisten of blikken. Soms maak ik uit een plank een solid body. Voor de halzen gebruik ik doorgaans hardhout, bijvoorbeeld afkomstig van oude tafelbladen, maar soms ook vuren of grenen. In het laatste geval is een fretboard van hardhout wel een noodzaak om de snaarspanning te kunnen weerstaan. De rest van de onderdelen, tuners, pickups, fretdraad, bruggen e.d. komen soms van kapotte gitaren of ik koop het nieuw. Soms maak ik ook de pickup zelf.

Mijn gitaren zijn doorgaans driesnarig met een zogenaamde open G stemming (GDg), dat maakt ze relatief eenvoudig te bespelen. Er zijn ontzettend veel video's op Youtube te vinden met lessen speciaal voor de driesnarige Cigarbox Guitar.

Ik maak alle instrumenten voornamelijk met de hand, het enige electrische gereedschap dat ik gebruik zijn een boor/schroefmachine en een schuurmachine. De halzen worden in vorm gemaakt met behulp van een zaag, rasp, handschaaf en schuurpapier.

Mijn cajons worden gemaakt van multiplex, 9 of 12 mm, en de slagplaat van 4 mm triplex. Voor een 'rockiger' geluid gebruik ik een gitaarsnaar die tegen de slagplaat gespannen wordt of een snarenmatje van een snaredrum.

Alle instrumenten zijn uniek, er is en komt geen tweede van !

Wil je er meer over weten stuur dan een bericht naar atmbluestruments@gmail.com met je specifieke vragen.

Arnold Velterop
X